Oplever du, at du har besvær med at sove? Søvnbesvær og dårlig søvnkvalitet er et stigende problem i Danmark, så du er ikke den eneste. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du forbedrer din nattesøvn.
I Danmark er søvnkvaliteten i frit fald, og det har seriøse konsekvenser for vores helbred. Mange undervurderer en god, lang og tung nattesøvn. Faktisk vurderes nattesøvn at være en af de mest afgørende faktorer for vores psykiske trivsel.
Hvor meget søvn har jeg brug for?
Vi skal sørge for, at vi får den nattesøvn, som vi har behov for. For nogle kan det være svært at vurdere, hvor meget søvn man skal have. Herunder finder du en oversigt over antal timer på øjet, du har behov for:
Teenagere: 9 - 10 timer
Voksne: 7 - 8 timer
Ældre: 6 - 7 timer
Timerne er den anbefalede søvnmængde fordelt på aldersgruppe. Det betyder derfor ikke noget, hvis du får mere søvn. Dog skal du være opmærksom på, at for meget søvn også kan føre til overtræthed.
Hvad sker der, hvis jeg ikke sover nok?
Det er dejligt for hjernen, når vi får vores søvn. Men hvad sker der så, når vi ikke får den søvn, som vi har behov for? Godt spørgsmål!
Manglende søvn kan resultere i følgende:
- Svækket immunforsvar, og risikoen for livsfarlige sygdomme øges
- Svækket reaktionsevne
- Nedsat evne til at lære og tænke klart
- Destabiliseret humør
Det lader til, at det der med søvn faktisk kan være en meget fornuftig idé. Skal vi gøre noget ved det? Helt sikkert! Scroll videre og find svar på hvad du konkret kan gøre, for at opgradere din søvnkvalitet.
Begræns dit indtag af koffein
Mhmm, koffein er dejligt, ikke sandt? Om det er kaffe, the eller energidrik, så kan koffein få os på dupperne. Koffein er et af de stoffer, som har en dokumenteret, positiv indflydelse på vores performance. Nogle vil sige, at det er lovlig doping. Et indtag af koffein øger nemlig vores forbrænding og styrker vores fokus.
Selvom der er positive effekter forbundet med et indtag af koffein, så kan det alligevel påvirke søvnen negativt, hvis koffein indtages i aftentimerne.
Koffein blokerer trætheden
Koffein blokerer for adenosin. Adenosin er et stof, som udløser træthedssignaler.
Det betyder, at du vil føle mindre træthed, når du indtager koffein. En koffeinholdig drik om aftenen gør dig mere kvik og frisk. Når det er sagt, så kan det også påvirke din søvnkvalitet negativt.
Lad os komme til sagen! Det er en god tommelfingerregel at holde sig fra koffein efter 16:00. Så er du sikker på, at koffeinen ikke vil påvirke din nattesøvn.
Vil du gerne drikke kaffe om aftenen OG sove godt? Koffeinfri kaffe kan være et super alternativ, så du tilfredsstiller dine smagsløg såvel som nattesøvnen.
Undgå blåt LYS
Der er de sidste par år kommet et skærpet fokus på blåt lys, også kaldet LED-lys.
Det blå lys findes i alle former for elektroniske skærme, og kan påvirke vores søvn. Igen skal vi dykke ned i biologiens terminologi. Denne gang hiver vi stoffet Melatonin op af hatten!
Melatonin er et søvnhormon, som medfører, at vi føler træthed. Dannelsen af melatonin sker, når det er mørkt.
Alternativer til blåt lys
Det bliver dog vanskeligt at danne melatonin, hvis man inden sengetid benytter sin mobil, eller ser en serie på Netflix. Hvis du foretrækker at surfe på din mobil inden sengetid, så kan de omtalte bluelight-briller være meget brugbare.
Alternativet kan du lægge din mobil til opladning en halv time inden sengetid. Så sikrer du dig, at du ikke kigger på den, inden du rammer puden.
Dyrk motion
Motion er enormt vigtigt for vores helbred. Men vidste du, at motion også har stor indflydelse på vores søvnkvalitet?
Den er god nok! Musklerne indtræder i en hvilefase, når man har brugt dem. Det betyder, at hele kroppen har nemmere ved at slappe af, når man skal sove.
Motion i stedet for sovemedicin
Du kan godt pakke alt dit sovemedicin sammen, og i stedet fokusere på at få motion. Motionen udmatter kroppen, og fungerer som naturligt sovemedicin. Du får helt enkelt nemmere ved at hilse på Ole Lukøje, hvis du er træt efter en workout eller løbetur. Nemt ikke?
Ønsker du, at blive klogere på mere end bare din nattesøvn? Læs med her, og find ud af, hvordan du booster dit immunforsvar!