December betyder julefrokoster, og julefrokoster fører tit til byturer. Det kan hurtigt ende ud i en presset tegnebog og ikke mindst en nervøs bankrådgiver i røret.
Færre penge på kontoen betyder også færre penge til regninger og mad - og så langt rækker SU’en altså heller ikke. Derfor er du måske interesseret i nogle tips til, hvordan du kan komme igennem de mange fester på en billigere måde. Inden jeg begynder, vil jeg lige påpege, at dette blot er en vejledning til at spare penge, og der bliver på ingen måde opfordret til at drikke uansvarligt.
#1 Spis inden du starter festen
Er du også tilhænger af en kebab eller et pizza-slice på hjem fra byen? Fastfood er super nemt og lækkert - men også dyrt. Et pizzaslice ses ofte til minimum 25,- og hvilken fuld mand bliver mæt af et enkelt? Det er nemt sparede penge, og din bankbog vil garanteret blinke smilende til dig dagen derpå.
En måde at undgå denne stigende fristelse til fastfood ud på aftenen på er, at spise et stort måltid mad, inden festen starter, og så må det godt være et, der mætter godt. Tilmed er det en dum idé at drikke på tom mave, så det er jo en win-win situation.
#2 Hvis #1 er uundgåeligt, så læs lige med her…
Hvis du på forhånd ved, at du ikke er herre over dine egne beslutninger, som rusen stiger dig til hovedet, så kan du med fordel forberede køleskabet på dit berusede selskab. Hvis du i underbevidstheden ved, at køleskabet er spækket med lækker mad, så øges sandsynligheden for, at du vælger dette frem for en lækker kebab. Toast er fx et godt (og billigt) alternativ og smager ekstra lækkert i beruset tilstand. Men pas lige på det varme toastjern!
#3 Få en pind i øret hjemmefra
Har du muligheden for det, så drik hjemmefra. Dette er klart stedet, hvor der kan spares flest penge. Øl-prisen i netto er ofte halvt så dyr som i studiebaren, og du får omkring 5-8 øl for den samme pris, som en fadøl i byen. Jeg selv elsker vodka, og det bliver hurtig dyrt med en trang til vodka-shots - dem drikker jeg hjemmefra.
Bottom line er altså, at du ikke behøver at købe så mange drikkevarer i byen, hvis du allerede har en pind i øret, når du rammer baren.
#4 Tab bevidst i spil
I know, det lyder virkelig som et tarveligt råd - men ikke desto mindre, kan du blive rigtig fuld på bekostning af andres penge. I beer pong skyder begge hold drikkevarer ind, og som reglen lyder, så skal taberen drikke modstanderens resterende alkohol - så er du villig til at ofre din makker og din egen værdighed, såååå sæt i gang!
#5 Tag tidligt i byen
Entrépriser, garderobe og ingen ledige borde - dette er alle ting, vi udsættes for, når vi først rammer diskoteket omkring kl. 3. Ved at tage tidligt i byen (mange steder inden 23.00) undgår du lange køer, entrépris, bekostelig garderobe og ofte tilbydes der nedsatte øl og alkoholiserede drinks. Det clasher lidt med #3, da det måske er svært at få fuldskaben til at holde hele natten, men så er det godt, at de fleste barer har billigere drinks inden kl. 23.
#6 Lav et budget
Dem, der ikke hader at lave budget, ræk hånden op? …. Budget opfattes tit som træls, og især fordi man med et budget må se realiteten i øjnene og konstatere, at man ikke har forfærdelig mange penge til byture.
Du kan med fordel sætte en grænse for, hvor mange penge du må bruge på den specifikke bytur, og når du så når grænsen, så begynd at nasse ved de kammerater, der aldrig giver en omgang. Det er jo ved at være deres tur efterhånden!
#7 Torsdag er den nye fredag
Mange diskoteker og sportsbarer kører med gode tilbud om torsdagen. Studiecafeen har også mange steder åbent om torsdagen, og derfor kunne det være, at man skulle overveje at gå i byen om torsdagen.
Stalden pool og sportsbar i Esbjerg har fx et raflespil, hvor man kan vinde alt fra et surt shot til en flaske Smirnoff vodka. Dvs. at du er garanteret en genstand med chancen for meget mere. Virkelig hyggeligt!
#8 Er økonomien allerede presset, så hold en fest
Har du ikke råd til at gå ud? Så hold en fest og bed folk om selv at medbringe deres drikkevarer. Du er garanteret drinks i massevis, og hvis folk glemmer deres drikkevarer, indgår de våde varer i den uskrevne regel: ”afhentet inden 24 timer, eller de tilgår personen, der holdte festen”.
#9 Drop byturen
Man kan sagtens have en fest uden at ramme byen. Festen før byen er som oftest sjovere og i mister ikke folk rundt omkring. Hele pointen med at feste er vel, at have det sjovt med sine venner, og det behøver man ikke et dyrt diskotek til at opnå.
Du kunne selvfølgelig også blive hjemme…. Men husk nu at ha’ det sjovt - også på SU.
//Patrick