Mange studerende vælger at leje et privat værelse, da prisen på et værelse er mere overkommelig end for en lejlighed, når man er på SU. Men når du er en del af en andens hjem, så står du ikke kun til ansvar for dine egne ting. Du er også ansvarlig for de ting du bruger, selvom din lejer ejer dem. Dette er vigtigt at huske, så du ikke får økonomiske problemer, hvis du uheldigvis ødelægger noget din udlejer ejer.
I de danske universitetsbyer bliver rekordmange bliver optaget på universiteterne, men oprettelsen af nye studieboliger kan ikke følge med efterspørgslen. Det er derfor naturligt at rigtig mange studerende også af denne grund vælger at leje sig ind hos andre.
Når du lejer et værelse hos en privatperson kan uheld forekomme, hvor du måske kommer til at ødelægger udlejers ejendele. Hvis du for eksempel kommer til at ødelægge din udlejers køleskab, eller TV, skal forsikringen indblandes. Men hvem er ansvarlig i denne situation?
Når dit navn bliver placeret på postkassen hos en anden, skal du huske at du ikke længere kun er ansvarlig for dine egne ting. Du vil også være ansvarlig for din udlejers inventar i lejligheden, som du benytter. Du kan komme i en økonomisk knibe, hvis der ikke er aftalt skriftligt hvem der skal dække skader, når de måtte forekomme.
Mange unge tænker ikke over, at de i et privat lejemål ikke kun er ansvarlige for deres egne men også andres ting. Hvis du sparer indboforsikringen væk, fordi den synes som en stor post på SU-budgettet, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis du ved et uheld kommer til at gøre skade på nogle af din udlejers ting.
Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka Forsikring
I private lejemål vil udlejer være forpligtet til at have visse forsikringer, men kun de der dækker det faste inventar som; gulv, loft, vægge, køkken og vinduer. Det vil betyde at du ikke er dækket, hvis du kommer til at ødelægge din udlejers sofa eller andet inventar. Du bør altså altid være dækket af en indboforsikring, så du undgår store økonomiske konsekvenser ved uheld.
Når du lejer en bolig, bør du altid læse lejekontrakten grundigt for at undgå at overse vigtige detaljer. Såfremt der ikke er et afsnit om erstatningspligt, kan du altid bede om at få det tilføjet, og dermed har du en aftale på skrift, hvis uheldet skulle være ude. I afsnittet om erstatningspligt bør du også notere hvilke ting der er dækket, og hvilke der ikke er dækket.